Výrobky

Vypěstujte si sojové klíčky doma

Naklíčená soja stále častěji nachází uplatnění mezi lidmi, kteří se věnují klíčení rostlinných semen. Největší nárůst zájmu proběhl za posledních deset let. Souvisí to pravděpodobně s přístupem k informacím alternativní léčby a stravovacího režimu v duchu Tradiční čínské medicíny.

soja

Léčebných přípravků TČM se v České republice ročně prodávají statisíce, lidé jim důvěřují a při správně diagnostikovaném problému poskytují skutečnou úlevu od problémů, a především se snaží řešit jejich příčinu. Číňané si tyto informace předávají již po několik tisíciletí a přistupují k projevům nemoci jako k varování před nevhodným chováním a životním stylem.

Soja je v asijských zemích tradiční luštěninou, která se stala i výhodným vývozním artiklem. Byla známa ale i na americkém kontinentu ještě před jeho objevením Kryštofem Kolumbem na konci 15. století. V době vrcholného baroka zásobovala v evropských přímořských oblastech lodní kuchyně jako prevence před kurdějemi soja naklíčená, samotné sojové klíčky totiž obsahují vitamínu C poměrně hodně a na dálkových plavbách napříč oceány byla soja spolu s hrachem a čočkou nesmírně ceněnou potravinou.

sojové klíčky

Proč je tak cenná

O luštěninách se říká, že jsou nesmírně výživné, a že spolu s obilovinou obsahují všechny potřebné esenciální aminokyseliny, které je třeba dodávat v potravě. Zastoupí tedy i masitou stravu, přičemž obsah proteinů v soji stoupá až k 50 procentům. Spolu s velkým obsahem zdravého tuku je velmi výživným produktem. Disponuje také dostatkem vitamínů A, E, K, vitamínů skupiny B a cennými minerály a stopovými prvky, jako je vápník, hořčík, železo, mangan, zinek, fosfor, síra a měď.

Jak ji klíčit

Nechat soju vzejít je snadné. Po namáčení na 12 hodin ve vodě se tekutina slije, luštěnina se ponechá pouze vlhká v klíčící misce nebo sklenici, dvakrát denně se propláchne čistou vodou a takto nechá klíčit 3 – 6 dnů. Delší klíčení se nedoporučuje, neboť se tím ztrácí cenné živiny, zejména vitamín C.

Ohodnoťte příspěvek